wtorek, 13 listopada 2012

30 minutowe orientalne czary-mary...

KURCZAK BOMBAY MASALA


Poniedziałkowy obiad to najczęściej rosół przerobiony na pomidorową – skąd ja to znam...
U mnie jednak wczoraj żaden rosół z niedzieli nie został, więc wszystko od podstaw trzeba było przygotować. Szybki przegląd składników znajdujących się w domu. Przyprawa KOTANYI Bombay Masala ( można zrobić ją samemu), pierś z kurczaka, zamrożona papryka zielona i biała, ryż basmati – to znalazłam i doskonale okazało się pasować do przepisu zaproponowanego przez KOTANYI na opakowaniu przyprawy orientalnej do mięsa. Zatem do roboty – 30 minutowe obiady z resztek górą!!!



SKŁADNIKI:

  • pojedyncza pierś z kurczaka,
  • opakowanie przyprawy Bombay Masala,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 szklanki ryżu basmati,
  • garść pokrojonej w paski papryki zielonej i białej (w przepisie na opakowaniu proponowano cukinię, ale ta, którą mam zamrożoną przeznaczona jest na leczo w zimowe dni),
  • olej,
  • 1 duża cebula,



A oto skład przyprawy z opakowania mówiący nam o tym, iż taką mieszankę przypraw możemy przygotować w warunkach domowych i że jest całkowicie naturalna.

Składniki przyprawy Bombay Masala: papryka, cebula, czosnek, imbir (6,7%), kardamon (5,7%), kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz, pieprz cayenne, ziele angielskie, cynamon, goździki, sól jodowana

WYKONANIE:

Zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu przyprawy do mięsa Bombay Masala kurczaka kroimy z kostkę, oprószamy mąką i podsmażamy na patelni razem z pokrojoną w talarki cebulą. Międzyczasie gotujemy ryż. Do lekko podsmażonego mięsa i cebuli wsypujemy torebkę przyprawy Bombay Masala, dodajemy pokrojoną w paski paprykę zalewamy 100ml wody i przez następne 10-13minut dusimy pod przykryciem. Można dodać trochę mleka kokosowego. Podajemy z ryżem basmati.



SMACZNEGO !!!