PIEROGI Z KAPUSTA I GRZYBAMI
Jak wiecie najlepiej smakują w Wigilię, bo u mnie na Śląsku zawsze na bożonarodzeniowym stole goszczą. Nauczyłam się robić pierogi w Bieszczadach. Miałam tam kiedyś chłopaka i jego mama nauczyła mnie lepienia nawet z ozdobami. Osobiście lepienie pierogów mnie odpręża i relaksuje, a podczas Świąt towarzyszą temu rozmowy w kuchni z moją mamą przy dźwiękach kolęd. Smak pierogów jest niepowtarzalny i jak już uda mi się ulepić ponad 100 sztuk przez wszystkie świąteczne dni się nimi zajadam :)...
Rzadko jem je z cebulką tylko gotowane - raczej preferuję odsmażane z patelni... niebo w gębie. Polecam nie tylko w Święta! Spróbujcie sami! Mniaaam!
Składniki:
Ciasto:
• 4 szklanki mąki
• 2 łyżeczki soli
• 2 łyżeczki oleju
• około 2 szklanek ciepłej wody
Farsz:
• 100g suszonych grzybów
• 1 kg kiszonej kapusty
• sól i pieprz
• 3 łyżki oliwy
• 3 cebule, pokrojone w kosteczkę
• 1 kg kiszonej kapusty
• sól i pieprz
• 3 łyżki oliwy
• 3 cebule, pokrojone w kosteczkę
Wykonanie:
Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia zagotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą
i pieprzem. Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem soli, dokładnie
odcisnąć. Grzyby odcedzić. Bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z
kapustą zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, ok 1 cm
średnicy. Jeśli nie masz maszynki, grzyby i warzywa można drobno pokroić
na desce. Na patelni na oliwie usmażyć cebule, dodać do farszu.
Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystkie składniki, doprawić
solą i pieprzem.
na półmetku lepienia |
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej
wgłębienie, dodać sól i olej. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać
ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie
miękkie i elastyczne, następnie podzielić je
na 2 części, rozwałkować na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na
środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi.
Gotować do miękkości w osolonym wrzątku, przez około 3 - 5 minut po tym jak wypłyną na wierzch. Można sprawdzić czy
pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i
dotykając palcem. Podawać ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą.
propozycja podania - moja ulubiona! |
SMACZNEGO !!!
Pierogi na gazecie... Toż to jak u mnie na melinie. Moja Zocha zawsze jak zawija pierogi to trzyma je na świeżym Super Expressie dla smaku.
OdpowiedzUsuńA u Ciebie to Fakt był?
Moze i ja przekonam Zoche ze ich farba drukarska lepiej smakuje...
pozdrawiam
Wierny Czytelnik
Tym razem to był również Super EXpress i dlatego wyszły smakowite :o) z pozdrowieniami dla Zochy i dla Ciebie Wierny Czytelniku! :)
OdpowiedzUsuń