INSPIRED BY BIEDRONKA - SZNYCLE Z INDYKA Z MOZZARELLĄ WG PRZEPISU JANA I JAKUBA KURONIÓW
Jedną z książek jakie dostałam w tym roku pod choinkę jest dzieło stworzone przez Jana i Jakuba Kuroniów dla Biedronki - czyli "Kulinarne Inspiracje z Biedronką". Pięknie ilustrowane przepisy (ponad 100), które możemy wykonać wykorzystując produkty zakupione w Biedronce. Dzisiaj postanowiłam coś upichcić z tej książki. Zobaczcie jak wyszło. Od razu uprzedzam, że sznycle miały być zarumienione, ale bardzo się bałam, że się przypalą :) więc takie troszkę bladziutkie wyszły :) ale naprawdę smakowite połączenie mozzarelli i pomidorków... ha i co ciekawe po wyciągnięciu wykałaczek sznycelki się nie rozpadły :o)
Składniki:
- 4 sznycle z indyka,
- 1/2 puszki pomidorów,
- 200g sera mozzarella,
- musztarda sarepska,
- olej,
- sól, pieprz, chilli, bazylia,
Wykonanie:
Sznycle rozbijamy porządnie tłuczkiem moczonym w wodzie. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chilli następnie smarujemy musztardą. Mozzarellę kroimy w plastry. Na każdym sznyclu układamy po jednym plasterku mozzarelli i łyżce pokrojonych pomidorów (razem z zalewą). Mięso składamy na pół i lekko zwijamy - spinając wykałaczkami. Sznycle panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Podajemy z ulubionymi warzywami lub ryżem. Ja dzisiaj dodałam do mięsa pieczone ziemniaczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz