POMIDOROWA ZUPA Z TOSKANII
Zupa pomidorowa jest jedną z moich ulubionych zup, najchętniej jedzona przeze mnie z makaronem. Chciałam się przyznać oczywiście, że w Toskanii jeszcze nigdy nie byłam, ale na jednym z blogów kulinarnych (nie pamiętam nazwy) znalazłam właśnie ten przepis i postanowiłam wypróbować.
Powiem prosto: było warto :)
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka oleju,
- 1 średnia cebula czerwona pokrojona w kosteczkę,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 puszka pomidorów w zalewie, (krojone)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- przyprawa chilli, sól i pierz, bazylia ( u mnie suszona),
- 1 1/2 l bulionu warzywnego,
- 1/2 bagietki,
- starty ser typu parmezan
WYKONANIE:
Cebulkę i czosnek zeszklić na oleju, kiedy będzie gotowa wlać wodę i doda kostkę rosołową, aby powstał bulion. Gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy puszkę pomidorów oraz koncentrat. Następnie przyprawiamy do smaku bazylią, solą, pieprzem i mielonym chilli.
Przed podaniem zupy wsypujemy do niej starty parmezan ( konsystencja zupy będzie odpowiednia i nie musimy zabielać śmietaną, ser również nadaje niepowtarzalny smak). Na wierzchu kładziemy pokrojoną w w plastry bagietkę ( jeśli nie jest prosto z piekarni wskazane jest podpieczenie jej w piekarniku, aby była chrupiąca).
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz