TARTA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI ZAPIEKANA POD SEREM
Tarta już dawno chodziła za mną jako pomysł na obiad, szczególnie, że nie jest niczym skomplikowanym jakby mogło się wydawać. Z tego tytułu, że mam od jakiegoś czasu formę do tarty postanowiłam wyczarować tartę z kurczakiem. Zobaczcie co wyszło z tym eksperymentów.
SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka (około 400g),
- mrożone warzywa ( u mnie greckie z Biedronki),
- 2 małe cebule czerwone,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- opakowanie sera żółtego w plastrach (u mnie z Biedronki ser żółty z kawałkami papryki, okrągłe plasterki),
- przyprawy: bazylia, pieprz i sól, oregano, chilli,
- przyprawa złocista KAMIS do kurczaka,
- 1/2 słoika sosu chińskiego do kurczaka (w słoiku z Biedronki, choć można zastąpić po prostu pomidorowym zrobionym z pomidorów z puszki z dodatkiem mozzarelli albo coś),
- oliwa z oliwek do podsmażenia kurczaka,
WYKONANIE:
Kurczaka kroimy w kostki i przyprawiamy przyprawą złocistą KAMIS. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Po kilku minutach dodajemy do niej mięso i podsmażamy na złoto.
W tym czasie na formę do tarty wykładamy ciasto francuskie. Kiedy kurczak jest już ładnie podsmażony dodajemy do niego niecałe opakowanie warzyw po grecku. Przyprawiamy do smaku wedle uznania. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy sos 1/2 słoika sosu chińskiego. Następnie zawartość patelni rozprowadzamy w formie na tartę, aby było równomiernie. Na wierzch kładziemy plastry sera żółtego i posypujemy bazylią.
Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Podajemy na ciepło, ale wyśmienita jest również następnego dnia prosto z lodówki.
mniam mniam mniam, moje smaczki!:) uwielbiam takie wytrawne tarty!
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie, powoli zaczynam z tartami eksperymentować :)
Usuń