KURCZAK
CURRY PO TAJSKU
Pomysł na ten obiad wziął się znienacka. Wykorzystałam w nim produkty, które ostatnio udało mi się kupic w Biedronce podczas azjatyckich smaków. Kostki kosztowały 1,49zł i wzięłam je z czystej ciekawości i miłości do curry oczywiście. Natomiast sos wpadł mi w ręce tydzień później za bodajże 3,99zł.
Tanio i smacznie, a zarazem egzotycznie.
W moim domu na chwilę zagościł prawdziwy smak Azji...
Składniki:
- około 500g piersi z kurczaka,
- kostki Asia Curry Złoty Smok,
- sos Chińskie Curry firmy Blue Dragon ( produkty dostępne w Biedronce podczas azjatyckiego tygodnia),
- przyprawy: curry, chilli, pieprz, suszona natka pietruszki,
- 3 woreczki ryżu długoziarnistego,
- olej,
Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy w paski lub kostki. Odkładamy do miski,
do której wlewamy 2-3 łyżki stołowe oleju, następnie
kruszymy 2 kostki Asia Curry i wcieramy w kurczaka. Doprawiamy
marynatę do smaku – chilli, pieprzem, szczyptą soli. Dokładnie
mieszamy i wstawiamy kurczaka do lodówki. Proponuję, aby
postało w lodówce około 20minut – wszystko w zależności
jak szybko chcemy zrobić obiad. Wiadomo, że najlepiej, aby mięso
spędziło w takiej marynacie całą noc czasami jednak nie ma takiej
możliwości, więc około 20-30 minut powinno wystarczyć. W tym
samym czasie gotujemy ryż. Ja do ryżu dodaję curry ( zmieni kolor
na żółty) oraz 1 kostkę rosołową ( ryż nie będzie się
sklejał).
Kiedy już mięso wyleży się w marynacie smażymy je na patelni
na złocisty kolor. Można podczas smażenia dodać jeszcze szczyptę
chilli i pieprzu. Następnie podlewamy podsmażonego kurczaka sosem
Chińskie Curry i gotujemy jeszcze około 12 minut na wolnym ogniu.
Podajemy z ryżem. Dekorujemy suszoną natką pietruszki...
Od razu pragnę uprzedzić, że sos należy do naprawdę ostrych. SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz