MOJA
DOMOWA PIZZA// MY HOME MADE PIZZA
Dzisiaj zaszła potrzeba, aby obiad był tani, ponieważ jesteśmy przed wypłatą.... To chyba odwieczny problem, aby zjeśc dobrze, ale tanio. Już nie chodzi o to by było szybko. Pada pomysł - domowa pizza - jest tania, bo wrzucam przeważnie to co mam w lodówce takie moje "resztki" i w miarę szybka, bo ciasto rośnie 20 minut i pieczemy również tyle samo. Konkluzja zatem jest jedna - zrobienie zupy nawet zajęłoby mi więcej czasu....a trzeba szybciutko, bo weekend czas zacząć... i tym optymistycznym akcentem zaczynamy pierwszy listopadowy weekend. A pizza tym razem jakaś taka wiosenna wyszła, bo kolorowa :o)
pizza duża |
Składniki:
- 75 g drożdży,
- 2 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- ¼ szklanki mleka,
- 3 łyżki stołowe oleju,
- 1 łyżeczka cukru,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta oregano,
- sos pomidorowy (ja przeważnie używam sosu do spaghetti, lub koncentratu pomidorowego)
- składniki na pizzę wedle uznania – u mnie salami, ser, kukurydza, papryka, pomidor,
- przyprawy: pieprz, chilli, oregano, bazylia, czosnek,
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy – nie gotujemy ( ja preferuje około 1,5
minuty w mikrofalówce). Dodajemy je do cukru o drożdży. Do
mąki wlewamy mleko z drożdżami, jajko, olej, sól i na końcu
oregano. Zagniatamy ciasto. Powstałą kulę odkładamy na 20 minut w
ciepłe miejsce. Miskę przykrywam jeszcze do tego kuchennym
ręcznikiem ( z materiału). Czekamy cierpliwie, aby ciasto wyrosło.
Podczas tych 20 minut przygotowuje sobie w małych miseczkach
składniki, które położę na pizzę. Cebula musi być drobno
posiekana. Wszystko kroimy w odpowiednie plasterki lub kosteczki. Po
20 minutach kulę z ciasta, która powinna nam znacznie
zwiększyć swoją obojętność wałkujemy i
wykładamy na blachę z piekarnika.
Ciasto najlepiej wysmarować koncentratem, albo sosem pomidorowym
(spaghetti lub inny), ponieważ później nie trzeba dodawać
do pizzy ketchupu.
Resztę składników dobieramy wedle uznania.
Pizzę należy piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze
200st. Żadnego z dodatków na pizzę wcześniej nie smażę (
pieczarki czy cebula). Polecam jednak ser żółty dodać
około 7 minut przed końcem pieczenia – wtedy świetnie się
rozpuści, a nie przypali.
SMACZNEGO!
pizza mała |
Przepis stosowany przy użyciu kuchenki WROZAMET, która ma na
moje oko 20 lat i ma gazowy piekarnik – czyli nie posiada
termoobiegu. Nie jest to jednak problem. Pierwsza moja domowa pizza
troszkę się przypaliła, ponieważ blacha była za nisko. Drugi raz
zakończył się większym sukcesem, a wystarczyło blachę podnieść
wyżej.
Tym razem chciałam mieć pizzę okrągłą, więc wyszły trzy - jedna duża i dwie małe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz