KURCZAK
BOMBAY MASALA
Poniedziałkowy
obiad to najczęściej rosół przerobiony na pomidorową – skąd
ja to znam...
U mnie jednak wczoraj żaden rosół z niedzieli nie
został, więc wszystko od podstaw trzeba było przygotować. Szybki
przegląd składników znajdujących się w domu. Przyprawa KOTANYI
Bombay Masala ( można zrobić ją samemu), pierś z kurczaka,
zamrożona papryka zielona i biała, ryż basmati – to znalazłam i
doskonale okazało się pasować do przepisu zaproponowanego przez
KOTANYI na opakowaniu przyprawy orientalnej do mięsa. Zatem do
roboty – 30 minutowe obiady z resztek górą!!!
SKŁADNIKI:
- pojedyncza pierś z kurczaka,
- opakowanie przyprawy Bombay Masala,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 szklanki ryżu basmati,
- garść pokrojonej w paski papryki zielonej i białej (w przepisie na opakowaniu proponowano cukinię, ale ta, którą mam zamrożoną przeznaczona jest na leczo w zimowe dni),
- olej,
- 1 duża cebula,
A
oto skład przyprawy z opakowania mówiący nam o tym, iż taką
mieszankę przypraw możemy przygotować w warunkach domowych i że
jest całkowicie naturalna.
Składniki
przyprawy
Bombay Masala:
papryka, cebula, czosnek, imbir (6,7%), kardamon (5,7%), kozieradka,
kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz, pieprz cayenne, ziele
angielskie, cynamon, goździki, sól jodowana
WYKONANIE:
Zgodnie
ze wskazówkami na opakowaniu przyprawy do mięsa Bombay Masala
kurczaka kroimy z kostkę, oprószamy mąką i podsmażamy na patelni
razem z pokrojoną w talarki cebulą. Międzyczasie gotujemy ryż. Do
lekko podsmażonego mięsa i cebuli wsypujemy torebkę przyprawy
Bombay Masala, dodajemy pokrojoną w paski paprykę zalewamy 100ml
wody i przez następne 10-13minut dusimy pod przykryciem. Można
dodać trochę mleka kokosowego. Podajemy z ryżem basmati.
SMACZNEGO
!!!
takie obiadki najbardziej lubię, pysznie, kolorowo i szybko!:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie aromatyczne dania:)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie bomba
Ola, nominowałam Cie do liebster blog,
OdpowiedzUsuńsamesmaczki.blogspot.com