TAGIATELLE ZE SZPINAKIEM
Szpinak zawsze miałam okazję jadać u innych, nigdy jakoś nie złożyło się, żeby sama zabrała się za przygotowywania jakiegoś specjału ze szpinakiem. Dlatego najwyższa pora, aby spróbować.
Miały być na początku pierogi ze szpinakiem - jak się okazało, że puree szpinakowe się nie nadaje na farsz do pierogów to koncepcja się diametralnie zmieniła. Pierogi pozostały ruskimi a szpinak zadebiutował w towarzystwie makaronu :) Zobaczcie jak to wszystko się zakończyło...
SKŁADNIKI:
- 1/2 opakowania makaronu tagiatelle,
- opakowanie szpinaku mrożonego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 małe cebule,
- garść sera żółtego tartego,
- przyprawy: pieprz, chilli, sól,
- oliwa z oliwek,
WYKONANIE:
Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmażamy cebulę i czosnek oraz rozmrażamy szpinak. W tym samym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie tak, aby był al dente. Makaron wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilkę ze szpinakiem. Podajemy posypane serem żółtym.
SMACZNEGO !!!
oj jak ja kocham takie dania:) widzę, że zgrałyśmy się świetnie, bo u mnie na blogu jutro również makaron ze szpinakiem;)
OdpowiedzUsuńczekam zatem z niecierpliwością na Twoje szpinakowe czary-mary :)
Usuń