SZPINAKOWE KOPERTY
Powoli zaczynam zaprzyjaźniać się ze szpinakiem i eksperymentować z nim w kuchennym zaciszu. Powiem szczerze, że z pomocą Durszlaka szukam inspiracji u innych blogerów, którzy ze szpinakiem są za pan brat i potrafią wyczarować niesamowite potrawy, które go zawierają.
Ostatnio jak planowałam pierogi ze szpinakiem wyszedł makaron ze szpinakiem, więc tym razem postanowiłam się stricte trzymać planu.
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 opakowanie sera mozzarella,
- 1/2 opakowania szpinaku mrożonego (Mroźna Kraina - brykiet - zakupiony w Biedronce),
- 3 ząbki czosnku,
- przyprawy: pieprz i sól,
- papier do pieczenia,
WYKONANIE:
Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż się rozmrozi, zmięknie i wyparuje z niego woda. Zmniejszamy ogień i dodajemy posiekany czosnek i pourywane strzępy mozzarelli. Tworzymy z tego wszystkiego jednolitą masę. Doprawiamy pieprzem i solą oraz przyprawami, które lubicie, a do szpinaku pasują (o czym w fazie początkowej mogę nie wiedzieć, bo to moja druga potrawa ze szpinakiem w życiu).
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Na środku każdego kładziemy łyżkę szpinakowej masy i zlepiamy przeciwległe rogi.
Koperty przekładamy na papier do pieczenia i wkładamy na blasze do piekarnika nagrzanego do 220C. Czas pieczenia to około 10-15 min. Wszystko zależy od rodzaju piekarnika.
SMACZNEGO !!!
Życzę Ci żebyście zostali ze szpinakiem najlepszymi przyjaciółmi :)
OdpowiedzUsuńTeż mam nadzieję,że nam się uda :)
Usuńja również od niedawna się z nim zaczynam przyjaźnić:) pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńŁatwe w przygotowaniu :) hihi smakowite na ciepło i na zimno :)
UsuńMmmmm super przepis :) muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuń