CURRY Z KURCZAKA NA DWA SPOSOBY
Ostatnio inspirację znalazłam w Lidlu i postanowiłam się z nią podzielić ze wszystkimi leniwymi miłośnikami smaku curry.
Wykorzystując dosłownie kilka podstawowych produktów stworzymy curry na dwa sposoby. Mianowicie Chicken Curry i Red Curry.
CHICKEN CURRY
To będzie nasza wersja podstawowa, której głównym składnikiem będzie zakupiony w Lidlu gotowy sos - nazwany sosem do woka. W sumie wok mi się zużył i wykorzystamy w tym przepisie zwykłą patelnię.
SKŁADNIKI:
- pierś z kurczaka najlepiej podwójna,
- 1 opakowanie sosu curry do woka z Lidla,
- 2 szklanki ryżu Basmati,
- 2 papryki (zielona i czerwona),
- przyprawy: suszona pietruszka, kurkuma, chilli, curry,
- oliwa z oliwek,
- 1 cebula,
WYKONANIE:
Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy kurkumą, chilli i curry (w proszku). Odstawiamy. Cebulę kroimy w krążki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę (obydwa rodzaje). Na wolnym ogniu smażymy i dodajemy kurczaka. Wszystko podlewamy niewielką ilością wody. Sos ze słoika wlewamy w momencie kiedy papryka zaczyna być miękka. Dusimy pod przykryciem wszystko. W tym czasie przygotowujemy ryż, z którym curry z kurczaka podamy. Można danie udekorować suszoną pietruszką. Kiedy mam świeżą natkę zawsze siekam, ponieważ doskonale się komponuje ze smakiem curry i chilli.
RED CURRY
Powstanie Red Curry ściśle związane jest z faktem, iż pozostał obiad z dnia poprzedniego i trzeba go jakoś wykorzystać. Przecież można go jeszcze urozmaicić.
Jak powstało Red Curry?
Poprzez dodanie do całości puszki pomidorów :) Tak dokładnie tylko tego nam trzeba było.
Proste rozwiązanie a i troszkę innego smaku dostanie te danie...
Smaczne, niedrogie i w miarę szybkie w przygotowaniu (obydwie wersje - no może druga trochę szybsza).
Wszystkich leniuchujących zapraszam zatem do kuchni :)
pyszny obiad:) też taki lubię!
OdpowiedzUsuńSzybko i tanio :) i tak orientalnie... a to wszystko po prostu w domu :)
Usuń