sobota, 1 lutego 2014

Szpinak, suszone pomidory - smak lata...

TARTA ZE SZPINAKIEM


U mnie znowu tarta, ale muszę przepis na nią tutaj umieścić, bo wyszła smakowita i po raz pierwszy chyba jadłam suszone pomidory... wiem wstyd, ale w końcu człowiek nowe smaki poznaje przez całe swoje życie.





SKŁADNIKI:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • czarne oliwki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garstka suszonych pomidorów,
  • szpinak mrożony (brykiet),
  • sól, pieprz, suszone chilli,
  • żółty ser,
  • 1 śmietana 12%,
  • gałka muszkatołowa,
  • 4 jajka, 
  • suszona natka pietruszki,



WYKONANIE:

Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej ciasto francuskie. Natomiast szpinak na patelni z grubym dnem podgrzewamy do rozmrożenia oraz odparowania części wody. Następnie przeciskamy do niego czosnek przez praskę, dodajemy sól oraz pieprz. Dodajemy suszone pomidory oraz podsmażonego wcześniej kurczaka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli.
W tym czasie do miski przenosimy jajka, ubijamy. Dodajemy resztę śmietany i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Na ciasto francuskie przenosimy szpinak, układamy na wierzchu czarne oliwki i zalewamy masą jajeczną. Na górę posypujemy startym, żółtym serem. Pieczemy przez około 30 min w temp. 180 stopni. Tarta jest gotowa, jeśli zarumieni się na wierzchu. Dodatkowo na koniec posypałam natką pietruszki.

PS. Wyśmienicie smakuje po nocy spędzonej w lodówce, tarta na zimno niczym pizza!

SMACZNEGO !!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz