SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO- GRZYBOWYM
Dzisiaj postanowiłam zrobić typowy niedzielny obiad - taki z ziemniakami :) W Biedronce zakupiłam schabik w plastrach, a w zamrażalniku znalazłam grzyby. Zatem schab w sosie śmietanowo- grzybowym z ziemniaczkami ( nie jem ich zbyt dużo) oraz buraczkami.
Wyszło smakowicie, bo z nutą kory cynamonu... mniaam! Jak się okazało zrobienie schabu nie jest wcale takie trudne :) Bo oczywiście, że był to mój debiut :)
Schab w sosie śmietanowo- grzybowym |
SKŁADNIKI:
- 5 plastrów schabu,
- około 500g grzybów,
- śmietana 18%,
- 3 niewielkie cebule,
- ząbek czosnku,
- odrobina kory cynamonu ( starta na tarce do sera),
- przyprawy - sól, pieprz, suszona pietruszka, mielone chilli,
- olej do smażenia,
- 1 kostka mięsna Winiary,
- 1l wody, ( użyłam 500ml - wody z ugotowanych grzybów oraz 500ml zwykłej przegotowanej),
WYKONANIE:
Plastry schabu lekko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i chilli. Do miski wlewamy odrobinę oleju, dodajemy plasterki czosnku i mieszamy całość z mięsem. Marynujemy - oczywiście u mnie stało w marynacie jedynie pół godziny. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kotlety z obu stron na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i na mięso wrzucamy pokrojoną w cieniutkie pół plastry cebulkę, podlewamy połową wody (tą przegotowaną czystą), dodajemy kostkę mięsną oraz startą korę cynamonu i dusimy pod przykryciem. Po około kwadransie, gdy cebula zmięknie wrzucamy ugotowane wcześniej grzyby. Całość podlewamy 500ml wody z ugotowanych grzybów i dusimy dalej przez kolejne 20 minut. W tym momencie moje mięso było już miękkie i kruche. Następnie pozostaje ostatnia czynność do wykonania: zabielenie sosu śmietaną. Ja zrobiłam to śmietaną i mąką, ażeby sos był gęsty. Na samym końcu posypujemy sos suszoną pietruszką.
Podajemy z ziemniaczkami i buraczkami - oczywiście wedle upodobań :)
SMACZNEGO !!!
dziękuję za przepis :) zrobiłam - pychota :D
OdpowiedzUsuńpolecam się na przyszłość :)
OdpowiedzUsuńNie mam wszystkich potrzebnych przypraw i zrobie wersje schab w kosteczke z racji duzej rodziny i braku miejsca na patelni:) zastapie chilli wloskim peperoncino i dodam kostke grzybowa, ciekawe, jak wyjdzie:) dzieki za inspiracje:))
OdpowiedzUsuń