niedziela, 6 listopada 2011

Inspiracje obiadowe - zebrane cz. 2



KURCZAK W PANIERCE KRAKERSOWEJ

Pomysł na dzisiejszy niedzielny obiad znalazłam w gazetce zakupionej za 0,99zł pt. "Przepisy czytelników" - byłam raczej nastawiona sceptycznie, ale postanowiłam spróbować. Powiem Wam, że jestem z efektu zadowolona, choć mogło być lepiej. Zresztą zawsze może wyjść lepiej...




Składniki:

  • 450g piersi z kurczaka
  • pół opakowania krakersów solonych,
  • 2 szklanki maślanki naturalnej,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • 4 łyżki masła bądź margaryny,
  • sól, pieprz, posiekana natka pietruszki,
  • dodatki – ziemniaki lub ryż lub frytki, surówka lub buraczki ( ja wybrałam ziemniaki z buraczkami)
filety w panierce krakersowej


Wykonanie:

Filety z kurczaka myjemy, i kroimy w większe plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Do miski wlewamy maślankę i łączymy ją z ketchupem. Dodajemy mięso do masy maślankowej. Wstawiamy do lodówki na około 60 minut. Tymczasem do innej miski lub talerza na zupę kruszymy krakersy ( starłam na dużych oczkach na tarce). Następnie namoczone filety obtaczamy dokładnie w krakersowej panierce. Musimy lekko ją dociskać, aby nie odpadała od mięsa. Do brytfanki układamy 3 łyżki masła lub margaryny, po czym układamy mięso.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. i wkładamy do niego brytfankę z mięsem na 30 minut. 
 


SMACZNEGO!

Oczywiście Moi Drodzy propozycja podania zależy tylko od Was. Ja dzisiaj wybrałam ziemniaki oraz buraczki z papryka, które robiła moja babcia. Et voila obiad gotowy i powiem, że był naprawdę łatwy do zrobienia!

3 komentarze:

  1. Kurczaka w panierce z cornflakes jadłam, ale z krakersów jeszcze nie :) A szkoda, bo wyglądają bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja nie jadłam z cornflakes, a następnym razem spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście panierka z płatków jest dość popularna. Z krakersów za to oryginalna - ja bym chętnie spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń