KURCZAK
W PANIERCE KRAKERSOWEJ
Pomysł na dzisiejszy niedzielny obiad znalazłam w gazetce zakupionej za 0,99zł pt. "Przepisy czytelników" - byłam raczej nastawiona sceptycznie, ale postanowiłam spróbować. Powiem Wam, że jestem z efektu zadowolona, choć mogło być lepiej. Zresztą zawsze może wyjść lepiej...
Składniki:
- 450g piersi z kurczaka
- pół opakowania krakersów solonych,
- 2 szklanki maślanki naturalnej,
- 4 łyżki ketchupu,
- 4 łyżki masła bądź margaryny,
- sól, pieprz, posiekana natka pietruszki,
- dodatki – ziemniaki lub ryż lub frytki, surówka lub buraczki ( ja wybrałam ziemniaki z buraczkami)
filety w panierce krakersowej |
Wykonanie:
Filety z kurczaka myjemy, i kroimy w większe plastry. Doprawiamy
solą i pieprzem. Do miski wlewamy maślankę i łączymy ją z
ketchupem. Dodajemy mięso do masy maślankowej. Wstawiamy do lodówki
na około 60 minut. Tymczasem do innej miski lub talerza na zupę
kruszymy krakersy ( starłam na dużych oczkach na tarce). Następnie
namoczone filety obtaczamy dokładnie w krakersowej panierce. Musimy
lekko ją dociskać, aby nie odpadała od mięsa. Do brytfanki
układamy 3 łyżki masła lub margaryny, po czym układamy mięso.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. i wkładamy do niego brytfankę z
mięsem na 30 minut.
SMACZNEGO!
Oczywiście Moi Drodzy propozycja podania zależy tylko od Was. Ja dzisiaj wybrałam ziemniaki oraz buraczki z papryka, które robiła moja babcia. Et voila obiad gotowy i powiem, że był naprawdę łatwy do zrobienia!
Kurczaka w panierce z cornflakes jadłam, ale z krakersów jeszcze nie :) A szkoda, bo wyglądają bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńa ja nie jadłam z cornflakes, a następnym razem spróbuję :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście panierka z płatków jest dość popularna. Z krakersów za to oryginalna - ja bym chętnie spróbowała:)
OdpowiedzUsuń