czwartek, 11 października 2012

Smak orientu...

KURCZAK TIKKA MASALA

Od dawna chciałam poznać smak kurczaka tikka masala, ale nie było jakoś okazji. Ostatnio będąc w TESCO znalazłam sos firmy PATAK'S Tikka Masala Indian Cooking Sauce i postanowiłam go wypróbować. Wiedziałam mniej więcej czego mogę się spodziewać – na pewno wyrazisty smak mieszanki curry oraz garam masala. Muszę przyznać, że moje oczekiwania zostały spełnione a apetyt na coś orientalnego zaspokojony. Mogę z czystym sumieniem polecić ten sos i od razu nadmieniam, że nie jest to żaden wpis sponsorowany. Porażona doskonałym smakiem i aromatem następnym razem spróbuję kurczaka tikka masala zrobić sama po domowemu tylko gdzie szukać przyprawy garam masala.... Ale jakoś sobie poradzę... Jeśli macie jakieś godne polecenia przepisy na sos tikka masala to chętnie się z nimi zapoznam :)






SKŁADNIKI:

  • 500g piersi z kurczaka ( 6,59pln),
  • natka pietruszki,
  • sos PATAK'S Tikka Masala Indian Cooking Sauce (5,99pln),
  • 2 woreczki ryżu Basmati ( 5,89pln za opakowanie 4x100g),
  • olej do smażenia,
  • przyprawa curry i chilli,




WYKONANIE:

Kurczaka kroimy w kosteczki, podsmażamy na patelni z dodatkiem przyprawy curry oraz chilli. Następnie dodajemy sos ze słoika i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Ryż Basmati przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Podajemy z ryżem.


Przyznam szczerze, że dawno tak bardzo nie smakowało mi nic zrobionego z gotowego sosu... może dlatego, że bardzo lubię takie indyjskie smaki i uwielbiam aromat curry i chilli to moje ulubione przyprawy, bez których w mojej kuchni nie może się obejść. Dlatego też tym bardziej jestem teraz zaintrygowana przyrządzeniem własnego domowego sosu Tikka Masala.



SMACZNEGO !!!

5 komentarzy:

  1. Wygląda mega apetycznie!
    Muszę popróbować takich smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihi od wczoraj chodzę do tyłu tak mi smakowało... muszę pojechać do Indii - taka mnie naszła myśl po zjedzeniu tego dania - czy można sobie wyobrazić jakie pyszne będzie home made skoro wersja ze słoika tak mnie zaczarowała? :D

      Usuń
  2. Oj bardzo lubię sosik tej firmy :) Jeśli masz możliwość to spróbuj pasty korma - rewelacyjna, choć lekko ostrawa!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmm pycha! uwielbiam takie obiadki:)

    OdpowiedzUsuń