KURCZAK
TIKKA MASALA
Od
dawna chciałam poznać smak kurczaka tikka masala, ale nie było
jakoś okazji. Ostatnio będąc w TESCO znalazłam sos firmy PATAK'S
Tikka Masala Indian Cooking Sauce i postanowiłam go wypróbować.
Wiedziałam mniej więcej czego mogę się spodziewać – na pewno
wyrazisty smak mieszanki curry oraz garam masala. Muszę przyznać,
że moje oczekiwania zostały spełnione a apetyt na coś
orientalnego zaspokojony. Mogę z czystym sumieniem polecić ten sos
i od razu nadmieniam, że nie jest to żaden wpis sponsorowany.
Porażona doskonałym smakiem i aromatem następnym razem spróbuję
kurczaka tikka masala zrobić sama po domowemu tylko gdzie szukać
przyprawy garam masala.... Ale jakoś sobie poradzę... Jeśli macie
jakieś godne polecenia przepisy na sos tikka masala to chętnie się
z nimi zapoznam :)
SKŁADNIKI:
- 500g piersi z kurczaka ( 6,59pln),
- natka pietruszki,
- sos PATAK'S Tikka Masala Indian Cooking Sauce (5,99pln),
- 2 woreczki ryżu Basmati ( 5,89pln za opakowanie 4x100g),
- olej do smażenia,
- przyprawa curry i chilli,
WYKONANIE:
Kurczaka
kroimy w kosteczki, podsmażamy na patelni z dodatkiem przyprawy
curry oraz chilli. Następnie dodajemy sos ze słoika i gotujemy na
wolnym ogniu przez około 15 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną
pietruszkę. Ryż Basmati przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na
opakowaniu. Podajemy z ryżem.
Przyznam
szczerze, że dawno tak bardzo nie smakowało mi nic zrobionego z
gotowego sosu... może dlatego, że bardzo lubię takie indyjskie
smaki i uwielbiam aromat curry i chilli to moje ulubione przyprawy,
bez których w mojej kuchni nie może się obejść. Dlatego też tym
bardziej jestem teraz zaintrygowana przyrządzeniem własnego
domowego sosu Tikka Masala.
SMACZNEGO !!!
Wygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńMuszę popróbować takich smaków :)
hihi od wczoraj chodzę do tyłu tak mi smakowało... muszę pojechać do Indii - taka mnie naszła myśl po zjedzeniu tego dania - czy można sobie wyobrazić jakie pyszne będzie home made skoro wersja ze słoika tak mnie zaczarowała? :D
UsuńOj bardzo lubię sosik tej firmy :) Jeśli masz możliwość to spróbuj pasty korma - rewelacyjna, choć lekko ostrawa!
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję, bo lubię ostre potrawy :-D
Usuńmmmmm pycha! uwielbiam takie obiadki:)
OdpowiedzUsuń