ODROBINA UCIEKAJĄCEGO LATA...
FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU
Dzisiejsza pogoda za oknem (bynajmniej we Wrocławiu) mówi do nas, że lato się oddala i koniec końców nadejdzie deszczowa jesień a zaraz po niej zima...
Powróćmy zatem na moment do ogrodu pełnego letnich warzyw i owoców.... niekoniecznie w słonecznej Grecji... zróbmy dzisiaj fasolkę szparagową po grecku... Dokładnie taką jaką nauczyłam się robić pod śródziemnomorskim słońcem...
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg fasolki szparagowej (u mnie żółta),
- 5 świeżych pomidorów ( lub 1 puszka krojonych),
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta mielonego chilli,
- natka pietruszki,
- 1 cebula,
- oliwa lub olej,
- przyprawy: bazylia, sól, pieprz
WYKONANIE:
Fasolkę myjemy i obcinamy jej końcówki. Nie będę jej tradycyjnie gotować w osolonej wodzie, lecz dusić w patelni wok. Wrzucamy do woka i podlewamy szklanką wody - możemy dodać troszkę soli - jak kto woli. Przykrywamy i dusimy do miękkości (około 10 minut) na wolnym ogniu.
Na innej patelni na oliwie lub oleju szklimy cebulę z czosnkiem i dodajemy pomidory. Doprawiamy do smaku przyprawami. Kiedy nasza fasolka będzie miękka, odlewamy z niej wodę i do woka przelewamy przygotowany na drugiej patelni sos pomidorowy. Całośc podajemy udekorowane natką pietruszki.
Samo zdrowie!
SMACZNEGO !!!
wygląda nieżle i dobry pomysł na obiad:))
OdpowiedzUsuńa jak smakuje... hmmm... polecam! :)
OdpowiedzUsuńSuper alternatywa dla zwykłej fasoli polanej bułką tarą z masłem, będzie trzeba sprawdzić. :)
OdpowiedzUsuńno i mniej kaloryczna... :)
OdpowiedzUsuńajaja ależ smakowicie wygląda:) dobry pomysł na obiadek.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłem fasolki szparagowej w pomidorowym sosie, fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuń