GULASZ Z INDYKA Z PIECZARKAMI
Nadeszły mroźne dni, więc postanowiłam przyrządzić gulasz z indyka, ponieważ jest sycący i to bardzo dobry gorący posiłek. Tym razem zainspirowana informacjami z sieci zdecydowałam, że nie będzie to gulasz z ciemnym sosem, ale w innym odcieniu. Zobaczcie jak wyszło :o)
SKŁADNIKI:
- 400g piersi z indyka,
- 2 cebule,
- 300g pieczarek,
- 1l bulionu drobiowego,
- śmietana 18%,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: sól, pieprz, suszona pietruszka, szczypta chilli, zioła prowansalskie,
- 2 łyżki mąki,
- 1 woreczek kaszy gryczanej, prażonej,
WYKONANIE:
Piersi z indyka kroimy w kosteczkę lub paseczki, oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na oleju. Kiedy mięso się zarumieni dodajemy pokrojone pieczarki oraz cebulę. Dusimy wszystko na wolnym ogniu około 10 minut. Według upodobań dodajemy przyprawy - szczypta chilli, odrobinę vegety oraz pieprz i zioła prowansalskie. Następnie do całości dodajemy bulion drobiowy i nadal trzymamy na ogniu przez około kwadrans. Dodajemy koncentrat! Uwaga ! tak niewielka ilość nie zmieni zbytnio smaku, ale zmieni nam odcień sosu. Wszystko ładnie się poddusi w bulionie a potem już tylko zaprawiamy sos śmietaną z mąką (koniecznie solimy - wtedy śmietana nie zważy nam się w sosie). Energicznie mieszając gotujemy jeszcze na wolnym ogniu około 10 minut.
Podajemy z kaszą gryczaną oraz ogórkiem kiszonym. Sos można posypać suszoną pietruszką - oczywiście dałam ją również do samego sosu.
SMACZNEGO !!!
Pysznie wygląda ten gulasz!
OdpowiedzUsuń