FARFALLE CON POMODORO E MOZZARELLA
Ten przepis pochodzi z mojej ostatnie podróży do stolicy naszego kraju. W Warszawie miałam okazję odwiedzić bardzo ciekawą restaurację, którą tutaj z wielką chęcią zareklamuję, ponieważ zachwyciła mnie swoją atmosferą oraz wyśmienitym jedzeniem:
VAPIANO, Warszawa, ul. Taśmowa 7.
Zatem zainspirowana wróciłam do Wrocławia, gdzie niestety jeszcze tej restauracji nie ma i postanowiłam sama odtworzyć niesłychanie smaczne Farfalle con pomodoro e mozzarella, które miałam okazję smakować w Vapiano.
Moi Drodzy może nie jest to jakiś wykwintnie trudny przepis, ale pożywny i szybki w przyrządzeniu. Również dogodne dla gości, którzy na przykład nie jedzą mięsa...
Zobaczcie co wyszło... mogę zapewnić, że przepysznie... :o)
SKŁADNIKI:
- 1/2 opakowania makaronu farfalle,
- puszka pomidorów w sosie ( niestety z powodu kryzysu i wysokich cen pomidorków cherry - musiałam kupić zwykłe z puszki),
- 1 cebula,
- ser mozzarella,
- przyprawy - zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz, chilli ( w wersji ostrej),
Zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu gotujemy makaron i odstawiamy w ustronne miejsce. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy do niej puszkę pomidorów i rozdrabniamy ciągle mieszając. Trzymam na wolnym ogniu przez około 6 minut. Dodajemy mozzarellę i energicznie mieszamy - ser się rozpuści i powstanie sos pomidorowy. Odpowiednio doprawiamy solą, pieprzem, chilli i ziołami. Gotowym sosem polewamy makaron i posypujemy wierzch jeszcze odrobiną mozzarelli. Voila! Dziecinnie proste i mało czasochłonne!
SMACZNEGO !!!
cholerka, odwiedziłam Twojego bloga przypadkiem, zjechałam trochę w dół, przeczytalam o tym makaronie i teraz mam ochotę na taki sam... A jest już późno, miałam nic nie jeść :c
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smakowicie! :D