AROMATYCZNE CURRY
Dzisiaj
naszła mnie ochota na coś naprawdę wyrazistego jeśli chodzi o
smak, ale bez zbędnych ceregieli. Najprościej można ująć to w
kilku słowach: dużo curry w połączeniu z chilli, bezmięsny sos z
ryżem. Wszystko na bazie pomidorów z puszki z dodatkiem groszku i
bez żadnych zagęszczaczy typu śmietana czy mozzarella (czasami
zagęszczam tak sosy). DZISIAJ MÓWIĘ STOP WĘGLOWODANOM.... no może
w małym tylko stopniu, ponieważ ryż posiada odpowiednią ilość
węglowodanów...
Przepis
jest tak mało skomplikowany, że tak po głębszym przemyśleniu
można by dodać do niego kurczaka wcześniej wysmarowanego chilli i
curry....
Kilka
słów o groszku zielonym:
„
Rzadko kiedy groszek zielony
występuje w daniach jako składnik główny, to warto jednak
pamiętać, że to pokarm bogaty w wartości odżywcze. Dostarcza on
organizmowi spore ilości białka, to źródło beta-karotenu, witamy
C, D, K a także witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowej pracy
układu nerwowego. W groszku znajdziemy również kwas foliowy, sód,
potas, żelazo, miedź, kobalt, jod oraz magnez. Najważniejszą
zaletą groszku jest niskokaloryczność oraz lekkostrawność.”
Mój
sos curry będzie miał również bardzo silny smak chilli, ponieważ
skoro wiadomo nie od dziś, iż chilli jest składnikiem przyprawy
curry połączenie tych dwóch smaków będzie odpowiednie, aby
uzyskać smak doskonale wyrazisty.
SKŁADNIKI:
- 1 puszka groszku zielonego,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 4 pomidory świeże – do pokrojenia. Moje pochodziły z ogródka mojej przyjaciółki „wyhodowane bez chemii” - cytuję... zatem podziękowania dla niej za piękne warzywa,
- 2 cebule w tym jedna czerwona i jedna biała,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 papryczki chilli świeże,
- przyprawa curry w proszku,
- chilli w proszku (ale już odrobina). U mnie suszone płatki chilli z młynka,
- pieprz i sól,
- 2 woreczki ryżu długoziarnistego.
WYKONANIE:
Na
patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy cebulę z posiekanym drobno
czosnkiem. Po zeszkleniu cebuli wrzucamy pokrojone w drobne paseczki
papryczki chilli. Chwilę smażymy i dodajemy powoli przyprawy w
proszku curry i chilli. Po jakiś 5 minutach dodajemy pomidory w
puszce, dorzucamy pomidory z ogródka pokrojone w większą kostkę.
Dusimy na wolnym ogniu doprawiając do smaku po raz kolejny curry i
chilli, pieprzem oraz solą. Na samym końcu dodajemy groszek i
dusimy przez następny 7 minut. Pozostaje nam jedynie jeszcze
dogotować ryż, do którego również podczas gotowania możemy
wrzucić odrobinę curry co zabarwi go na żółto.
Bardzo dobrze smakuje następnego dnia. Możemy ryż mieszać z sosem curry i po prostu odgrzać na patelni po raz kolejny.
Tak
oto otrzymaliśmy zdrowy sos na bazie pomidorów bez zagęszczania i
z dodatkiem jakże zdrowych papryczek chilli (obniżają ciśnienie)
oraz przyprawy curry.
znakomicie wygląda:) uwielbiam takie jedzonko!
OdpowiedzUsuńRobie w sobote! Po pierwsze- uwielbiam groszek, po drugie- jest bez miesa :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń