PLACKI Z CUKINIĄ, SEREM FETA I CHILLI
W TOWARZYSTWIE TZATZIKI
Cukinia leżała sobie w lodówce i doczekała się w końcu swojego dnia. Postanowiłam spróbować alternatywy dla placków. Lubię placki, a przepis na placki z cukinii i serem feta znalazłam tutaj i postanowiłam go wypróbować.
Troszkę zmodyfikowałam dodając cebulę i suszone chilli dla wyrazistości smaku oraz podałam z domowym sosem tzatziki.
SKŁADNIKI:
- 2 cukinie, ( 1 biała, 1 zielona),
- 1 jajko,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1/2 opakowanie sera feta,
- sól, pieprz, suszone chilli, bazylia,
- olej do smażenia,
- 1/2 cebuli,
WYKONANIE:
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odciskamy wodę. Kiedy już się pozbędziemy wody z cukinii mieszamy ją w dużej misce z mąką, jajkiem, cebulą i dodajemy ser feta. Przyprawiamy chilli, pieprzem oraz bazylią. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju aż placuszki będą złote. Podajemy z sosem tzatziki lub śmietaną - wszystko zgodnie z upodobaniami.
Sos tzatziki:
- 1/2 opakowania jogurtu greckiego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 ogórka zielonego,
- sól,
- pieprz,
- 1/2 łyżeczki octu,
- szczypta suszonego chilli,
Do miski wlewamy jogurt dodajemy do niego startego na tarce (małe oczka) ogórka zielonego, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na jakieś 20 minut przed podaniem.
pychoteczka:) jedzonko idealne dla mnie!
OdpowiedzUsuńnie spodziewalam sie ze mi tak beda smakowaly zarowno na cieplo jak i zimno jeszcze z dodatkiem fety...Naprawde fajne polaczenie!
Usuńplacuszki, ze palce lizac!:))
OdpowiedzUsuń