KREMOWE PENNE Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
Kiedy powiem, że kocham makaron w każdej postaci nikogo to nie zdziwi. Podobnie wygląda moje upodobanie do kurczaka i sosów kremowych.
Dzisiaj przyszła pora na szybkiego kurczaka w kremowym sosie pieczarkowym. Oczywiście z dodatkiem natki pietruszki :)
SKŁADNIKI:
- 500g piersi z kurczaka,
- śmietana 18%,
- 500g pieczarek,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- olej bądź oliwa z oliwek,
- 1/2 opakowania makaronu penne,
- 1 kostka drobiowa, 1 kostka wołowa,
WYKONANIE:
Kurczaka kroimy w kostkę doprawiając solą i pieprzem, skrapiamy olejem i nacieramy skruszoną kostką rosołową. (można użyć jakiejś przyprawy do kurczaka). Na patelni smażymy mięso. Kiedy jest już ładnie podsmażone odkładamy na bok. W tym czasie pokrojoną w plasterki cebulę i czosnek szklimy na głębokiej patelni. Dodajemy pokrojone pieczarki. Dusimy. Podlewamy szklanką wody (w zależności ile chcemy mieć sosu). Po chwili dodajemy kostkę wołową, aby sos nabrał smaku. Doprawiamy przyprawami tj. pieprzem, solą, chilli, ziołami prowansalskimi.
Sos zagęszczamy rozrobioną mąką ze śmietaną wlewając na patelnię. Dodajemy usmażonego kurczaka. Gotujemy około 12 minut na wolnym ogniu.
Podajemy z makaronem bądź ryżem ozdabiając potrawę posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO !!!
klasyka, wspaniała klasyka:) mmmmmm
OdpowiedzUsuń