KURCZAK
ZAPIEKANY Z WARZYWAMI POD SEREM Z DODATKIEM SOSU BESZAMELOWEGO
WINIARY
„Paczka
ze smakiem” od Winiary odebrana z paczkomatu InPost już w ubiegły
czwartek czeka na wykorzystanie, a ja totalnie nie mam pomysłu...
Tak sobie siedziałam i myślałam co tym razem... mam ochotę na
kurczaka... więc zapiekanka, bo dawno nie robiłam. Z wykorzystaniem
Sosu beszamelowego do zapiekanek Winiary. Strzał w dziesiątkę!
Zakupy zrobiłam i zdałam sobie sprawę, że mam proporcjonalnie za
dużo produktów, więc postanowiłam, że zrobię dwie zapiekanki.
Jedna dla mnie a druga dla mojego brata.
Zatem
do dzieła!!!
SKŁADNIKI
( na dwa naczynia żaroodporne):
- 1 brokuł,
- 500g piersi z kurczaka,
- około 1kg ziemniaków,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 opakowania sosu beszamelowego do zapiekanek Winiary,
- przyprawy – zioła prowansalskie, przyprawa do kurczak złocista Kamis,
- oliwa z oliwek,
- 2 opakowania tartego sera (około 300g),

WYKONANIE:
Pierś
z kurczaka kroimy w niewielkie kosteczki lub plasterki, łączymy z
przyprawą złocistą do kurczaka z Kamisa oraz łyżką oliwy i
dokładnie mieszamy. Podsmażamy na patelni. Ziemniaki kroimy w
talarki, oprószamy ziołami prowansalskimi i podsmażamy na oleju
wykorzystując patelnię, na której przed chwilą przygotowaliśmy
kurczaka. Brokuł gotujemy al dente, odcedzamy i wykładamy do miski,
aby wystygł następnie jeszcze go kroimy na mniejsze kawałki. Kiedy
wszystkie składniki mamy już przygotowane przechodzimy do
wykładania naczyń żaroodpornych warstwami.
Naczynia
skraplamy oliwą z oliwek i kładziemy pierwszą warstwę ziemniaków,
następnie pokrojonego kurczaka oraz brokuł i kukurydzę – po
drodze oczywiście przyprawiamy – dosłownie odrobinę, bo
przyprawa użyta do kurczaka ma już odpowiednio mocny smak, więc
jedyne przyprawy to odrobina ziół prowansalskich oraz pieprzy czy
mielonego chilli. Całość polewamy sosem beszamelowym przygotowanym
wcześniej w garnuszku zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na
wylany sos kładziemy drugą warstwę ziemniaków i na samym końcu
posypujemy startym serem.
Zapiekamy
przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200C
SMACZNEGO !!!
superanckie danie uwielbiam takie rzeczy zapiekane pod beszamelem, tylko pod beszamelem wlasnej roboty,a nie ma nic prostszego:))
OdpowiedzUsuńfajny blog pozdrawiam i zapraszam do siebie
http://kuchareczkamala.blogspot.com
Sos beszamelowy zrobiłam do tej pory dwa razy - za pierwszym razem to aż wstyd się przyznać... no klapa, ale kolejna lasagne była boska :)
Usuń