środa, 10 października 2012

Paczka ze Smakiem prezentuje...

KURCZAK ZAPIEKANY Z WARZYWAMI POD SEREM Z DODATKIEM SOSU BESZAMELOWEGO WINIARY



Paczka ze smakiem” od Winiary odebrana z paczkomatu InPost już w ubiegły czwartek czeka na wykorzystanie, a ja totalnie nie mam pomysłu... Tak sobie siedziałam i myślałam co tym razem... mam ochotę na kurczaka... więc zapiekanka, bo dawno nie robiłam. Z wykorzystaniem Sosu beszamelowego do zapiekanek Winiary. Strzał w dziesiątkę! Zakupy zrobiłam i zdałam sobie sprawę, że mam proporcjonalnie za dużo produktów, więc postanowiłam, że zrobię dwie zapiekanki. Jedna dla mnie a druga dla mojego brata.
Zatem do dzieła!!!







SKŁADNIKI ( na dwa naczynia żaroodporne):

  • 1 brokuł,
  • 500g piersi z kurczaka,
  • około 1kg ziemniaków,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 2 opakowania sosu beszamelowego do zapiekanek Winiary,
  • przyprawy – zioła prowansalskie, przyprawa do kurczak złocista Kamis,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 opakowania tartego sera (około 300g),


WYKONANIE:

Pierś z kurczaka kroimy w niewielkie kosteczki lub plasterki, łączymy z przyprawą złocistą do kurczaka z Kamisa oraz łyżką oliwy i dokładnie mieszamy. Podsmażamy na patelni. Ziemniaki kroimy w talarki, oprószamy ziołami prowansalskimi i podsmażamy na oleju wykorzystując patelnię, na której przed chwilą przygotowaliśmy kurczaka. Brokuł gotujemy al dente, odcedzamy i wykładamy do miski, aby wystygł następnie jeszcze go kroimy na mniejsze kawałki. Kiedy wszystkie składniki mamy już przygotowane przechodzimy do wykładania naczyń żaroodpornych warstwami.
Naczynia skraplamy oliwą z oliwek i kładziemy pierwszą warstwę ziemniaków, następnie pokrojonego kurczaka oraz brokuł i kukurydzę – po drodze oczywiście przyprawiamy – dosłownie odrobinę, bo przyprawa użyta do kurczaka ma już odpowiednio mocny smak, więc jedyne przyprawy to odrobina ziół prowansalskich oraz pieprzy czy mielonego chilli. Całość polewamy sosem beszamelowym przygotowanym wcześniej w garnuszku zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na wylany sos kładziemy drugą warstwę ziemniaków i na samym końcu posypujemy startym serem.
Zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200C 


SMACZNEGO !!! 

2 komentarze:

  1. superanckie danie uwielbiam takie rzeczy zapiekane pod beszamelem, tylko pod beszamelem wlasnej roboty,a nie ma nic prostszego:))
    fajny blog pozdrawiam i zapraszam do siebie
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos beszamelowy zrobiłam do tej pory dwa razy - za pierwszym razem to aż wstyd się przyznać... no klapa, ale kolejna lasagne była boska :)

      Usuń