BAGIETKI Z KURCZAKIEM I MOZZARELLĄ
BAGUETTES WITH CHICKEN AND MOZZARELLA CHEESE
Kurczak na butelce upieczony! Kochani miał 1,5 kg więc oczywiście połowa kurczaka została na dzień dzisiejszy. Zatem szybkie odwiedziny w TESCO - w rączkę na nabiale mozzarella i świeża bagietka :) Pomysł był cudowny! Szybkie i pomysłowe wykorzystanie "resztek" niedzielnego obiadu... ażeby się nie przejadło - to w innym wydaniu.
BAGUETTES WITH CHICKEN AND MOZZARELLA CHEESE
|
Składniki:
- 1 opakowanie mozzarelli,
- 1 duża francuska bagietka,
- skrojone plastry z mojego upieczonego wcześniej kurczaka - nie pytajcie z jakiej części... mi to wyglądało na mięso z piersi :)
- bazylia,
- oregano,
- szczypta świeżo mielonego chilli,
- masło z dodatkiem oliwy z oliwek (nowość DELMY)
Wykonanie oczywiście banalne! Ma być szybko, bo przecież zmęczeni i wygłodniali jesteśmy po pracy... Bagietkę rozkrawamy, smarujemy masłem. Następnie kładziemy plasterki kurczaka i mozzarelli. Oczywiście można dodać według uznania na przykład plasterki pomidora - ja niestety nie zdążyłam zakupić, a w domu żaden się nie ostał. Doprawiamy. Wstawiamy na 6-10 minut (trzeba obserwować - nie zwróciłam uwagi na zegarek!) do piekarnika nagrzanego do max. 140C.
Et voila Moi Drodzy obiad gotowy! Pamiętajmy nie zawsze musimy zajadać się dwoma daniami - zakąski w tym wydaniu są pyszne i sycące... Oczywiście można by zrobić do tych bagietek jakąś lekką sałatkę!
SMACZNEGO !!!
Świetny pomysł na wykorzystanie kurczaka;)
OdpowiedzUsuńWitaj Alexandro, mam dla Ciebie dobrą wiadomość - wygrałaś u mnie kalendarz Dilmah. Gratuluję i dziękuję serdecznie za udział w zabawie.
OdpowiedzUsuń