NALEŚNIKI Z PIGWĄ
Podczas mojej tegorocznej wizyty w Niemczech na Bawarii miałam
okazję poznać nowy (!), smaczny owoc jakim jest pigwa. Jest ona
podobna do małej, twardej gruszki i w Niemczech mówi się na nią
quitte.
Co wiemy o pochodzeniu pigwy? Pochodzi z Zakaukazia, Iranu,
Turkiestanu i Syberii. Owoce pigwy najlepiej nadają się na
przetwory.
Miałam, więc okazję uczestniczyć w robieniu dżemu z pigwy. Kilka
słoików przywiozłam do Polski i wpadłam na pomysł, że
poniedziałek i naleśniki z pigwą to doskonałe połączenie na
zakończenie lata. Zobaczcie co wyszło z tego eksperymentu.
DŻEM Z PIGWY:
SKŁADNIKI:
- 2kg owoców pigwy,
- 2 kg cukru,
WYKONANIE:
Pigwę
myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na cząstki i oczyszczamy z
gniazd nasiennych. Następnie zalewamy zimną wodą i gotujemy powoli
na wolnym ogniu aż owoce zmiękną. Z cukru i 1 litra wody gotujemy
gęsty syrop. Pigwę odcedzamy i wkładamy do garnka z syropem.
Przykrywamy i odstawiamy na dobę. Kiedy syrop już postoi 24h
wyciągamy owoce, a sam syrop gotujemy. Kiedy się zagotuje wrzucamy
pigwę z powrotem do garnka z syropem i zestawiamy z ognia na około
10 minut. Następnie musimy jeszcze trzy razy doprowadzić zawiesinę
do wrzenia zanim całkowicie zdejmiemy ją z ognia. Na koniec całość
gotujemy na wolnym ogniu, aby pigwa stała się przezroczysta. Gorącą
konfiturę wkładamy do wyparzonych słoików, obracamy je do góry
dnem i studzimy pod kocem.
NALEŚNIKI KLASYCZNE:
SKŁADNIKI (na około
15szt.):
- 250g mąki,
- 1 jajko,
- 250ml mleka,
- 50 ml wody,
- ½ łyżeczki oleju,
- szczypta soli,
- olej do smażenia (u mnie odrobinka, bo mam taką patelnię, na której smażę naleśniki bez tłuszczu).
WYKONANIE:
Wszystkie
składniki łączymy ze sobą najlepiej za pomocą miksera, ale można
również energicznie wymieszać. Patelnię rozgrzewamy z odrobinką
oleju. Smażymy cienkie naleśniki – wylewam na oko z mojej
chochelki ok. ¾. Smażymy z obu stron. Naleśniki muszą być
złociste.
Podajemy
z ulubionym dżemem posypane cukrem pudrem.
achhhh jakie smakowite naleśniczki:) poproszę kilka:)
OdpowiedzUsuńPigwy jeszcze nie wykorzystywałam w naleśnikach. Fajne
OdpowiedzUsuńNaleśniczki z pigwą? To musi być połączenie idealne! :)
OdpowiedzUsuń