DIABELSKIE KLOPSY ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM
Ostatnio króluje u mnie kurczak, ale od czasu do czasu trzeba zmienić repertuar, więc dzisiaj małe czary mary z mięsa mielonego (łopatka wieprzowo- wołowa), makaronu oraz mnóstwa przypraw z suszonymi papryczkami chilli na czele...
SKŁADNIKI:
- 500g mięsa mielonego ( u mnie z łopatki wieprzowo- wołowe),
- 2 puszki pomidorów, krojonych w zalewie,
- 3 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- garść czarnych oliwek,
- 2 papryki czerwone,
- 3 łyżki bułki tartej,
- zioła prowansalskie, oregano, suszona pietruszka, bazylia, chilli,
- 2 papryczki chilli ( u mnie suszone te małe ze sznurka w mojej kuchni),
- 1 jajko,
- oliwa z oliwek do smażenia (u mnie oliwa z chilli),
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka kuminu,
- makaron bądź ryż ( u mnie jednego dnia farfalle a drugiego spaghetti),
WYKONANIE:
Na początek mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Formujemy klopsu. Podsmażamy na oliwie aż będą złociste. Kiedy są już odpowiedniej barwy przekładamy je mięso do miski. Na pozostałej oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę oraz drobno posiekaną suszoną papryczkę chilli. Następnie dodajemy cynamon i kumin. Chwilę całość podsmażamy. Paprykę pokrojoną w drobną kostkę dorzucamy do tego co już jest na patelni. Wlewamy pomidory. Wszystko dusimy pod przykryciem około 30 minut, aby sos zgęstniał.
Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego w sos wkładamy klopsy, dorzucamy pokrojone oliwki. Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Podajemy z czym tylko chcemy. Ja wybrałam makaron, ale może być także ryż.
Przed wizytą w piekarniku |
Gotowe do wyłożenia na talerze |
przygotuj więcej, wpadam na obiadek!:) mniam
OdpowiedzUsuńSzybko zniknęło :)
UsuńSmakowicie wygląda, nawet smakowiciej w naczyniu żaroodpornym :)
OdpowiedzUsuńMostownica