niedziela, 19 lutego 2012

Inspired by Biedronka cz.3 - Włoska niedziela....

INSPIRED BY BIEDRONKA

WŁOSKA NIEDZIELA, CZYLI UDKA Z KURCZAKA Z WARZYWAMI PO WŁOSKU

Dzisiaj wszystko co związane z obiadem sprowadziłam do wizyty w moim ulubionym sklepie Biedronka :) jednocześnie prezentując poniżej listę zakupów chcę pokazać jak niewiele może kosztować obiad (niedzielny!) dla dwóch osób. Dlatego wolę ugotować niż zajadać na mieście... Na moim stole dzisiaj kurczak pieczony w piekarniku w przyprawie ziołowej Winiary oraz z ryżem, warzywami po włosku... koszt całkowity: 11,66zł




Lista zakupów:
  •  2 udka z kurczaka ( około 350g ) 3,69zł,
  • warzywa na patelnię po włosku - Mroźna Kraina - 3,49zł,
  • ryż w torebkach, 1,99zł,
  • Winiary pomysł na kurczaka w ziołach (przyprawa z workiem do pieczenia) 2,49zł,
  • 3 ząbki czosnku, 
 DODATKOWO:


  • olej do smażenia warzyw,
  • przyprawy - chilli, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz,

WYKONANIE:

Udka myjemy i zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Winiary - kurczak w ziołach zaprawiamy mięso i wkładamy do piekarnika. W zależności od wagi kurczaka tyle minut go pieczemy. Pomimo, że w opakowaniu są już gotowe przyprawy dodałam jeszcze chilli i 3 ząbki czosnku. Następnie gotujemy ryż ( użyłam 2 torebki). W woku przygotowuję warzywa po włosku - dodatkowo do przypraw jakie są dołączone do nich dodałam zioła prowansalskie, bazylię oraz chilli i pieprz. Gdy ryż jest już gotowy łączymy z warzywami.  Upieczone udka podajemy z warzywami i ryżem.
Voila! niezbyt dużo roboty, nieduży wydatek, a jaki smakowity, niedzielny obiad we włoskim klimacie! Polecam!

SMACZNEGO !!!



 

2 komentarze:

  1. kurcze pieczone!Nie pochwalam jednak przepisu na....- sama chemia w tym worku a i worek można w biedronce za grosze kupić i zawartość saszetki z przyprawami samodzielnie skomponować ;) niemniej jednak wygląda smakowicie ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. :) całkowicie się zgadzam, zawsze sama komponuję, ale dzisiaj była to mała rada dla faceta... jak poradzić sobie w kuchni z takim obiadem... chodziło mi o pokazanie łatwości, że nawet ten kto nie gotuje może coś fajnego wyczarować... :)

    OdpowiedzUsuń