wtorek, 5 lipca 2016

Wakacyjne inspiracje: Tarta ze szpinakiem i fetą

 Tarta ze szpinakiem i fetą

 

Powiedzmy sobie szczerze, że dwa lata przerwy od pisania mojego bloga to chyba wystarczająca ilość czasu... wracam do gry!!!
Zatem myślami już w wakacyjnym, oczywiście greckim klimacie zaproponuję tartę ze szpinakiem, serem fetą oraz suszonymi pomidorami. 



 
SKŁADNIKI:
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • opakowanie sera fety 100-200g,
  • opakowanie szpinaku (świeże liście) - 500g,
  • 100g jogurtu naturalnego, gęstego,
  • suszone pomidory w oliwie,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 jajka,
  • sprzyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, chilli mielone,
  • do posypania ziarna słonecznika,
  • foremka do tarty.

WYKONANIE:

Foremkę do tarty natłuszczamy - wykorzystałam trochę zalewy z suszonych pomidorów, wykładamy ciastem francuskim. Nakłuwamy ciasto widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy ciasto przez 15 minut.
Na patelni z rozgrzaną oliwą (użyłam z suszonych pomidorów) dusimy liście szpinaku i wyciskamy czosnek. Liście powinny po chwili zamienić się w zieloną papkę.
Do miski wbijamy jajka i rozkłócami je z jogurtem naturalnym. Następnie dodajemy fetę oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Dokładnie mieszamy powstałą masę.
Kiedy nasze ciasto po 15 minutach w piekarniku jest już zarumienione, czekamy chwilę, aby wystygło i wykładamy na nie szpinak. Następnie zalewamy go masą jajeczną, posypujemy słonecznikiem i po raz kolejny wstawiamy naszą prawie gotową już tartę do piekarnika na ok 20 minut (ostatnie 5 minut pieczenie z termoobiegiem, aby się ładnie zarumieniła).

Oczywiście nie podołałam zjeść sama tarty i zabrałam ją do pracy. Podobno smakowało :)
Spróbujcie sami!
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz