czwartek, 11 kwietnia 2013

Zielono mi.... Szpinakowe koperty

SZPINAKOWE KOPERTY 



Powoli zaczynam zaprzyjaźniać się ze szpinakiem i eksperymentować z nim w kuchennym zaciszu. Powiem szczerze, że z pomocą Durszlaka szukam inspiracji u innych blogerów, którzy ze szpinakiem są za pan brat i potrafią wyczarować niesamowite potrawy, które go zawierają.
Ostatnio jak planowałam pierogi ze szpinakiem wyszedł makaron ze szpinakiem, więc tym razem postanowiłam się stricte trzymać planu.




SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 opakowanie sera mozzarella,
  • 1/2 opakowania szpinaku mrożonego (Mroźna Kraina - brykiet - zakupiony w Biedronce),
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawy: pieprz i sól,
  • papier do pieczenia,


WYKONANIE:

Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż się rozmrozi, zmięknie i wyparuje z niego woda. Zmniejszamy ogień i dodajemy posiekany czosnek i pourywane strzępy mozzarelli. Tworzymy z tego wszystkiego jednolitą masę. Doprawiamy pieprzem i solą oraz przyprawami, które lubicie, a do szpinaku pasują (o czym w fazie początkowej mogę nie wiedzieć, bo to moja druga potrawa ze szpinakiem w życiu).

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Na środku każdego kładziemy łyżkę szpinakowej masy i zlepiamy przeciwległe rogi.



Koperty przekładamy na papier do pieczenia i wkładamy na blasze do piekarnika nagrzanego do 220C. Czas pieczenia to około 10-15 min. Wszystko zależy od rodzaju piekarnika.


SMACZNEGO !!!

5 komentarzy:

  1. Życzę Ci żebyście zostali ze szpinakiem najlepszymi przyjaciółmi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam nadzieję,że nam się uda :)

      Usuń
  2. ja również od niedawna się z nim zaczynam przyjaźnić:) pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwe w przygotowaniu :) hihi smakowite na ciepło i na zimno :)

      Usuń
  3. Mmmmm super przepis :) muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń