SPAGHETTI
CARBONARA
Powrót do tego dania w dniu dzisiejszym spowodowany był przede wszystkim faktem, iż w moim domu pojawił się mój osobisty WOK. Patelnia ta genialnie nadaje się do jakże najtrudniejszej części zrobienia Spaghetti Carbonara - w niej energicznymi ruchami trzeba połączyć makaron spaghetti z sosem śmietanowym.
Drugim powodem była ostatnio często odczuwalna przeze mnie tęsknota za słońcem i latem, a potrawa ta niezmiennie przypomina mi słoneczną Italię...
Sami zobaczcie jak wyszła ta mała podróż do cieplejszych klimatów....
Spaghetti Carbonara |
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti,,
- 100g boczku wędzonego,,
- 200g śmietany 18%,
- przyprawy: pieprz, natka pietruszki,
- 100g startego sera parmezan,
- 3 jajka,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 średnia cebula,
Wykonanie:
Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na odrobinie oleju
razem z czosnkiem oraz cebulą. Po ładnym zarumienieniu składników
zostawiamy do wystygnięcia. W tym samym czasie gotujemy makaron al
dente w mocno osolonej wodzie. W niewielkiej miseczce mieszamy
śmietanę wraz z jajkami i startym parmezanem. Kiedy boczek już
wystygnie łączymy go z masą śmietanową – utworzy nam to swego
rodzaju sos. Tutaj trochę zmodyfikowałam dodając przyprawy:
pieprz, troszkę mielonego chilli oraz posiekaną pietruszkę. W tym
samym czasie ugotowany już makaron odstawiam na okno, aby trochę
wystygł. Nie zalewam go zimną wodą! Po upływie 5-7 minut makaron
mieszam ze zrobionym wcześniej sosem ze śmietany i boczku. Trzeba
bardzo energicznie mieszać, aby jajka się nie zważyły, bo
powstanie jajecznica, a tak uzyskujemy piękny śmietanowy sosik.
Dodatkowo potrawę już na talerz posypałam jeszcze odrobiną
parmezanu i świeżej pietruszki.
SMACZNEGO!
Oczywiście mój nowy WOK okazał się nieoceniony... w końcu wygodnie mi się mieszało makaron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz