KURCZAK
PO CHIŃSKU // CHINESE CHICKEN
Dzisiaj proponuję ciąg dalszy zabawy z moim nowym wokiem. Nie tylko ta nowa patelnia zainspirowała mnie do zrobienia czegoś w chińskim klimacie. Podczas mojej jakże krótkiej wyprawy do Warszawy miałam okazję odwiedzić restaurację, która mi przypadła do gustu i zainspirowała do eksperymentu w chińskim stylu.
Przy okazji polecam: WOOK Restaurants Authentic Taste of China - Warszawa, al. Jerozolimskie 65/79
We Wrocławiu też posiadamy jedną - PASAŻ GRUNWALDZKI Pl. Grunwaldzki 22,
Składniki:
- 450g piersi z kurczaka
- 1 opakowanie makaronu chińskiego,
- 1 papryka zielona,
- 1 papryka czerwona,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ korzenia imbiru,
- przyprawy: chilli, pieprz, curry,
- 1 papryczka chilli,
- sos sojowy,
składniki |
Wykonanie:
Filety z kurczaka myjemy, i kroimy w większe paski.
Przygotowujemy marynatę – sproszkowane chilli, curry, pieprz oraz
olej i wkładamy do niej kurczaka. Wstawiamy do lodówki. W tym
samym czasie kroimy papryki i marchewkę w paseczki. W woku
podsmażamy czosnek z cienko pokrojoną cebulą i papryczką chilli.
Po zarumienieniu dodajemy resztę warzyw. Dusimy. Następnie smażymy
kurczaka, który wcześniej „dochodził” w marynacie.
Kiedy
jest już odpowiednio podsmażony mieszamy go z warzywami. W tym
samym czasie gotujemy chiński makaron zgodnie ze wskazówkami
na opakowaniu. Warzywa z kurczakiem doprawiamy do smaku chilli,
pieprzem i curry. Kiedy makaron jest już gotowy łączymy go z
mieszanką w woku. Teraz również dodajemy curry, ponieważ
zabarwi mi on makaron na piękny żółty kolor. Nie zdejmujemy
potrawy z ognia jeszcze przez jakieś 3-5 minut. Et voila gotowe!
SMACZNEGO!
a gdzie imbis i sos sojowy w przepisie? o.O
OdpowiedzUsuń