Soczysty kurczak w papirusie od Firmy WINIARY i sos z prawdziwków
Dzięki
uprzejmości portalu Durszlak
oraz Firmy WINIARY otrzymałam paczkę z Pomysłami na
Papirus...Dzięki uprzejmości mojego wujka otrzymałam świeżo
zebrane prawdziwki. Nadszedł weekend, więc rewolucja na patelni
musiała dojść do skutku. Postawiłam na trochę tradycji i trochę
innowacji w kuchni. Nowością oczywiście był Pomysł na papirus
WINIARY tradycją natomiast obiad z ziemniakami. Niezbyt często
goszczą one na moim stole w postaci puree, więc postanowiłam, że
tym razem dobrze skomponują się z kurczakiem i sosem grzybowym.
SKŁADNIKI:
- 2 średnie piersi z kurczaka,
- 1 opakowanie Winiary Pomysł na Papirus ( o smaku czosnkowo- ziołowym),
- 6 ziemniaków,
- garść grzybów ( u mnie prawdziwki),
- ½ opakowania śmietany 18%,
- 1 duża cebula,
- przyprawy: vegeta, pieprz, sól, bazylia, oregano,
WYKONANIE:
Pierś
rozbijamy i przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
Winiary Pomysł na Papirus. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Następnie zabieramy się za przygotowanie sosu grzybowego.
Na
patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy grzyby i dusimy pod
przykryciem. Po 10 minutach podlewamy wodą, przyprawiamy do smaku i
nie zdejmujemy z ognia. Gdy grzyby nabiorą miękkości sos lekko
zabielamy śmietaną rozrobioną z mąką. Gotujemy na wolnym ogniu,
aż nasz sos zrobi się gęsty.
Kiedy
sos jest już gotowy zabieramy się do smażenia piersi na patelni
bez dodatku tłuszczu. Najlepiej użyć do tego patelni teflonowej.
Papirus jest bardzo ciekawą propozycją – faktycznie mięso jest
soczyste, nie przypala się i przyprawy, które się na papirusie
trzymają pod wpływem temperatury przylegają równiutko do naszego
mięsa.
Jest
to rozwiązanie na pewno na szybkie przygotowanie kurczaka – w
szczególności dla osób, które nie potrafią odpowiednio mięsa
przyprawić, albo najzwyczajniej w świecie się na tym nie znają –
jak odpowiednio dobrać przyprawy.
Ja
nie miałam pomysłu na dodatek do tego obiadu, więc po prostu
kupiłam gotową kapustę czerwoną z jabłkiem. Kurczaka podajemy z
ziemniaczkami i sosem grzybowym.
Ps.
Sos i jeden kawałek piersi został na dzień następny, więc jutro kurczaka wkroję do sosu, dogotuję torebkę ryżu i podam
wszystko razem – też wyjdzie pysznie i nic się nie zmarnuje!
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz