czwartek, 17 listopada 2011

Inspiracje z podróży cz.4 - Kurczak po chińsku...



KURCZAK PO CHIŃSKU // CHINESE CHICKEN

Dzisiaj proponuję ciąg dalszy zabawy z moim nowym wokiem. Nie tylko ta nowa patelnia zainspirowała mnie do zrobienia czegoś w chińskim klimacie. Podczas mojej jakże krótkiej wyprawy do Warszawy miałam okazję odwiedzić restaurację, która mi przypadła do gustu i zainspirowała do eksperymentu w chińskim stylu. 

Przy okazji polecam: WOOK Restaurants Authentic Taste of China - Warszawa, al. Jerozolimskie 65/79
We Wrocławiu też posiadamy jedną - PASAŻ GRUNWALDZKI Pl. Grunwaldzki 22,

 

Składniki:

  • 450g piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie makaronu chińskiego,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ korzenia imbiru,
  • przyprawy: chilli, pieprz, curry,
  • 1 papryczka chilli,
  • sos sojowy,
składniki


Wykonanie:

Filety z kurczaka myjemy, i kroimy w większe paski. Przygotowujemy marynatę – sproszkowane chilli, curry, pieprz oraz olej i wkładamy do niej kurczaka. Wstawiamy do lodówki. W tym samym czasie kroimy papryki i marchewkę w paseczki. W woku podsmażamy czosnek z cienko pokrojoną cebulą i papryczką chilli. Po zarumienieniu dodajemy resztę warzyw. Dusimy. Następnie smażymy kurczaka, który wcześniej „dochodził” w marynacie. 






Kiedy jest już odpowiednio podsmażony mieszamy go z warzywami. W tym samym czasie gotujemy chiński makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Warzywa z kurczakiem doprawiamy do smaku chilli, pieprzem i curry. Kiedy makaron jest już gotowy łączymy go z mieszanką w woku. Teraz również dodajemy curry, ponieważ zabarwi mi on makaron na piękny żółty kolor. Nie zdejmujemy potrawy z ognia jeszcze przez jakieś 3-5 minut. Et voila gotowe!



SMACZNEGO!

 

2 komentarze:

  1. uwielbiam takie dania, ostre i wyraziste :]

    OdpowiedzUsuń
  2. a gdzie imbis i sos sojowy w przepisie? o.O

    OdpowiedzUsuń