sobota, 28 stycznia 2012

A na deser Czekoladowy mózg w galaretce :)

MOJE SŁODKOŚCI: CZEKOLADOWY MÓZG W GALARETCE - 
CHOCO, JELLY BRAIN

Postanowiłam wczoraj zrobić mój ulubiony deser - jak tylko mam pod ręką galaretkę i budyń tworzę z nich właśnie tak zwany Mózg czekoladowy w galaretce. Kiedy byłam w liceum koleżanka zdradziła mi ten przepis. Nie ukrywam strasznie mi zasmakował i od czasu do czasu go robię. Dla wszystkich wielbicieli budyniu i galaretki...




SKŁADNIKI:
  • opakowanie budyniu czekoladowego,
  • opakowanie galaretki pomarańczowej,
  • 1/2 l mleka,
  • 1/2l wody,
WYKONANIE:

Galaretkę przyrządzamy według wskazówek na opakowaniu. Przelewamy do szklanek. Czekamy do wystygnięcia, ale nie do zastygnięcia. Następnie przygotowujemy budyń również według wskazaniach na opakowaniu. Gotowy budyń wlewamy powoli do szklanek z galaretką tak, aby uformowały się na podobieństwo kory mózgowej. 
Deser odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Voila!
Przeważnie jem mózg ze szklanek, ale można na chwileczkę zanużyc szklankę w miseczce z ciepłą wodą i później przechylając wykładamy galaretkę na talerzyk ( sama wyskoczy). 

SMACZNEGO !!!





7 komentarzy:

  1. Wygląda dość nietypowo, jednak jeśli mózgiem jest czekoladowy budyń.. to ja się na taki deserek piszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hahah niezłe:) budyn zimny czy ciepły wlewamy? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wlewamy ciepły budyń :) nie ma to zbytnio znaczenia - tylko ważne, żeby to robić powoli :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przerażająco, ale zapewne całośc wychodzi bardzo smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. hihi no ja bym powiedziała, że wygląda inaczej :P polecam również duet mózg czekoladowy w galaretce truskawkowej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda... interesująco ;)

    OdpowiedzUsuń