czwartek, 13 września 2012

Aromatyczne curry

AROMATYCZNE CURRY



Dzisiaj naszła mnie ochota na coś naprawdę wyrazistego jeśli chodzi o smak, ale bez zbędnych ceregieli. Najprościej można ująć to w kilku słowach: dużo curry w połączeniu z chilli, bezmięsny sos z ryżem. Wszystko na bazie pomidorów z puszki z dodatkiem groszku i bez żadnych zagęszczaczy typu śmietana czy mozzarella (czasami zagęszczam tak sosy). DZISIAJ MÓWIĘ STOP WĘGLOWODANOM.... no może w małym tylko stopniu, ponieważ ryż posiada odpowiednią ilość węglowodanów...
Przepis jest tak mało skomplikowany, że tak po głębszym przemyśleniu można by dodać do niego kurczaka wcześniej wysmarowanego chilli i curry....





Kilka słów o groszku zielonym:

Rzadko kiedy groszek zielony występuje w daniach jako składnik główny, to warto jednak pamiętać, że to pokarm bogaty w wartości odżywcze. Dostarcza on organizmowi spore ilości białka, to źródło beta-karotenu, witamy C, D, K a także witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego. W groszku znajdziemy również kwas foliowy, sód, potas, żelazo, miedź, kobalt, jod oraz magnez. Najważniejszą zaletą groszku jest niskokaloryczność oraz lekkostrawność.”

Mój sos curry będzie miał również bardzo silny smak chilli, ponieważ skoro wiadomo nie od dziś, iż chilli jest składnikiem przyprawy curry połączenie tych dwóch smaków będzie odpowiednie, aby uzyskać smak doskonale wyrazisty.


SKŁADNIKI:

  • 1 puszka groszku zielonego,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 4 pomidory świeże – do pokrojenia. Moje pochodziły z ogródka mojej przyjaciółki „wyhodowane bez chemii” - cytuję... zatem podziękowania dla niej za piękne warzywa,
  • 2 cebule w tym jedna czerwona i jedna biała,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 papryczki chilli świeże,
  • przyprawa curry w proszku,
  • chilli w proszku (ale już odrobina). U mnie suszone płatki chilli z młynka,
  • pieprz i sól,
  • 2 woreczki ryżu długoziarnistego.

WYKONANIE:

Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy cebulę z posiekanym drobno czosnkiem. Po zeszkleniu cebuli wrzucamy pokrojone w drobne paseczki papryczki chilli. Chwilę smażymy i dodajemy powoli przyprawy w proszku curry i chilli. Po jakiś 5 minutach dodajemy pomidory w puszce, dorzucamy pomidory z ogródka pokrojone w większą kostkę. Dusimy na wolnym ogniu doprawiając do smaku po raz kolejny curry i chilli, pieprzem oraz solą. Na samym końcu dodajemy groszek i dusimy przez następny 7 minut. Pozostaje nam jedynie jeszcze dogotować ryż, do którego również podczas gotowania możemy wrzucić odrobinę curry co zabarwi go na żółto.

Bardzo dobrze smakuje następnego dnia. Możemy ryż mieszać z sosem curry i po prostu odgrzać na patelni po raz kolejny.
 

Tak oto otrzymaliśmy zdrowy sos na bazie pomidorów bez zagęszczania i z dodatkiem jakże zdrowych papryczek chilli (obniżają ciśnienie) oraz przyprawy curry.

2 komentarze:

  1. znakomicie wygląda:) uwielbiam takie jedzonko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robie w sobote! Po pierwsze- uwielbiam groszek, po drugie- jest bez miesa :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń