piątek, 5 października 2012

Diabelnie ostra propozycja nie do odrzucenia....

Leczo z cukinią, papryką i chilli
(wersja z kiełbasą wiejską)


W tym roku szybko rozpoczęłam robienie zapasów na zimę, więc w mojej zamrażarce mam cukinię pokrojoną w plasterki oraz paprykę zieloną, czerwoną i żółtą. Pogoda powoli robi się jesienna... taka polska złota jesień i to odpowiedni czas na zrobienie leczo... Zatem skubnęłam z moich zapasów trochę papryki i cukinii, dodałam kiełbaskę i chilli i obiad gotowy...
Dla wegetariańskich duszyczek oczywiście polecam wersję bez kiełbaski.




SKŁADNIKI:

  • garść papryki czerwonej,
  • garść papryki zielone,
  • garść papryki żółtej,
  • garść pokrojonej w plasterki cukinii,
  • 2 małe papryczki chilli,
  • 2 kiełbasy wiejskie najlepiej wędzonej lub jaką tylko lubicie,
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, papryka w proszku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,


WYKONANIE:

Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy pokrojoną w małe kawałki kiełbasę. Chwilę smażymy i następnie dodajemy papryki, chilli (w całości) oraz cukinię. Pichcimy wszystko na wolnym ogniu. Ja przerzucam zawartość patelni do woka i podlewam wodą tak, aby przykryło moje warzywa. Dusimy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Dodajemy koncentrat i przyprawy nadal nie zdejmując z ognia. Leczo będzie gotowe w momencie gdy nasza papryka będzie odpowiednio miękka. Przed podaniem wyciągamy małe papryczki chilli,aby przez przypadek nie trafiły do talerza. Papryczki chilli dodały potrawie ostrości, ale raczej nie warto ich jeść.
Najlepiej podawać ze świeżym pieczywem lub bagietką francuską. Ja kupiłam oryginalną bagietkę francuską w Lidlu ( 1.11pln – z okazji tygodnia francuskiego).

Nic prostszego i diabelnie ostrego na jesienny deszczowy wieczór...



SMACZNEGO !!!

2 komentarze: