czwartek, 3 listopada 2011

Inspired by Biedronka cz.1 // Inspiracje Biedronkowe cz.1

KURCZAK CURRY PO TAJSKU 

Pomysł na ten obiad wziął się znienacka. Wykorzystałam w nim produkty, które ostatnio udało mi się kupic w Biedronce podczas azjatyckich smaków. Kostki kosztowały 1,49zł i wzięłam je z czystej ciekawości i miłości do curry oczywiście. Natomiast sos wpadł mi w ręce tydzień później za bodajże 3,99zł. 
Tanio i smacznie, a zarazem egzotycznie. 
W moim domu na chwilę zagościł prawdziwy smak Azji... 


Składniki:

  • około 500g piersi z kurczaka,
  • kostki Asia Curry Złoty Smok,
  • sos Chińskie Curry firmy Blue Dragon ( produkty dostępne w Biedronce podczas azjatyckiego tygodnia),
  • przyprawy: curry, chilli, pieprz, suszona natka pietruszki,
  • 3 woreczki ryżu długoziarnistego,
  • olej,


Wykonanie:

Piersi z kurczaka kroimy w paski lub kostki. Odkładamy do miski, do której wlewamy 2-3 łyżki stołowe oleju, następnie kruszymy 2 kostki Asia Curry i wcieramy w kurczaka. Doprawiamy marynatę do smaku – chilli, pieprzem, szczyptą soli. Dokładnie mieszamy i wstawiamy kurczaka do lodówki. Proponuję, aby postało w lodówce około 20minut – wszystko w zależności jak szybko chcemy zrobić obiad. Wiadomo, że najlepiej, aby mięso spędziło w takiej marynacie całą noc czasami jednak nie ma takiej możliwości, więc około 20-30 minut powinno wystarczyć. W tym samym czasie gotujemy ryż. Ja do ryżu dodaję curry ( zmieni kolor na żółty) oraz 1 kostkę rosołową ( ryż nie będzie się sklejał).
 

Kiedy już mięso wyleży się w marynacie smażymy je na patelni na złocisty kolor. Można podczas smażenia dodać jeszcze szczyptę chilli i pieprzu. Następnie podlewamy podsmażonego kurczaka sosem Chińskie Curry i gotujemy jeszcze około 12 minut na wolnym ogniu.
 



Podajemy z ryżem. Dekorujemy suszoną natką pietruszki...



Od razu pragnę uprzedzić, że sos należy do naprawdę ostrych. SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz