poniedziałek, 30 lipca 2012

Po prostu kluski śląskie

PO PROSTU KLUSKI ŚLĄSKIE


Disiaj prezentuję Wam najprostszy przepis pochodzący z mojej ukochanej kuchni śląskiej. Nic trudnego, a kluski śląski potrafią uświetnić prawie każdą mięsną potrawę o ile występuje w niej sos.






SKŁADNIKI:

  • ziemniaki ugotowane (1 część)
  • mąka ziemniaczana (1/4 części)
WYKONANIE:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem, przekładamy do miski. Łyżką wyrównujemy powierzchnię. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Wkładamy z powrotem wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagniatamy ciasto.
Lepimy kluski, tak, aby były mniej więcej takiej samej wielkości (wtedy się będą równo gotowały)  moje miały ok. 3 cm średnicy, w każdej z nich kciukiem robimy wgłębienie.

Zagotowujemy w garnku wodę z 1 łyżeczką soli. Do gotującej się wody wrzucamy kluski. Gotujemy ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.

Podajemy z sosem i mięsem. U mnie najczęściej w towarzystwie rolady śląskiej i modrej kapusty, czyli typowy niedzielny, śląski obiad.


SMACZNEGO !!!

4 komentarze:

  1. Z megapysznym ciemnym sosem grzybkowym .... Jadłbym!

    OdpowiedzUsuń
  2. są banalne w przygotownaiu, smakiem zachwycają każdego

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie robiłam klusek śląskich :) Może kiedyś spróbuję... jak na razie kluski śląskie jemy tylko u Teściów, którzy mieszkają na Śląsku i kluski to dla nich podstawa :)

    OdpowiedzUsuń